TAISTELUTARINAT

Perheitä, jotka taistelevat lapsen syöpää vastaan.

TAISTELUTARINAT - Perheitä, jotka taistelevat lapsen syöpää vastaan.

Harri

På våren 2011 märkte pappa att någonting var konstigt i pojkens nedra del av magen. Harri hade just fyllt två år. En duktig sjuksköterska skickade oss till Kemi för en undersökning. Det var inte bråck, så vi fick ett brådskande vidarebesked till Uleåborg. Vid Uleåborgs universitetssjukhus undersöktes den lilla pojken från topp till tå på en vecka, och de tog en biopsi från hans mage. Den här perioden var svårast att hantera. En helt vanlig barndom och vardag var nu förbi.

Diagnosen var en aggressiv desmoid fibramatos, som är en väldigt ovanlig tumör. I början av sommaren gick Harri igenom en operation. Operationen lyckades bra och all elakartad tumör som syntes fick man bort.

Läkningen gick överraskande snabbt. Vi var på kontroll var tredje månad. Nästan genast hittade de en ny tumör, i magen igen, och året började med en ett års lång cytostatikabehandling. Det årets ”växt” hölls borta, men på den första kontrollbilden såg man att något nytt hade börjat komma. Den här gången var det på ett sådant ställe i ljumsken som man inte kunde operera. Tre olika vårdplaneringar med cytostatika har prövats för att minska tumören och vården fortsätter.

Den duktiga patienten får nu förskoleundervisning hemmavid och Skype används för att undvika infektioner. Att inte kunna vara med kompisar är ledsamt. Optimismen hittas och tillsammans njuter vi av små saker. En gång frågade Harri: ”Mamma, varför är mitt liv så här?”.

Mot framtiden med hopp om att ett tillfrisknande.